• 1403/05/02
  • - تعداد بازدید: 114
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده پزشکی شیراز

اهمیت مزاج شناسی در طب ایرانی قسمت سوم

 مزاج سرد و خشک/سودایی

مزاج شناسی  علم گسترده ای است که کاربردهای جالبی برای تشخیص ویژگی های جسمی و روحی هر فرد دارد و در شناسایی و درمان بیماری های مختلف بسیار موثر است. هر غذایی که می خوریم، تأثیرات مهمی بر تمام قسمت های بدن ما دارد. با شناسایی خلق و خوی خود می توانیم از خوردن غذاهایی که برایمان مشکل ایجاد می کنند اجتناب کنیم.

سردمزاجی یکی از دسته‌بندی‌های طب سنتی و یکی از خصوصیات مهم در طب سنتی است که به افرادی اطلاق می‌شود که بدنشان در برابر سرما و هوای سرد بیشتر از حد معمول آسیب می‌بیند.

 افراد با مزاج سرد و خشک و طبع سودایی مشخصاتی مانند جسمی لاغر، رنگ پوست رو به کبودی و تیرگی، خواب کم، بینی خشک ، تمایل بیشتر به شیرینی و هوای گرم دارند.

 به طور کلی، افراد  دارای مزاج سرد و خشک ، دارای گردش خون کمتر در بدن هستند و بدنشان کمتر انرژی تولید می‌کند.

افرادی که طبع سرد دارند، ممکن است نسبت به غذاهای سرد مزاج یا هوای سرد حساسیت داشته باشند و نیاز به تنوع در غذاها و محافظت از بدن خود در مقابل سرما داشته باشند. برای کنترل سردمزاجی بدن، مصرف غذاهای گرم و خوشمزه، مصرف چای داغ، رعایت روش‌های سنتی و استفاده از روش‌های طبیعی می‌تواند مفید باشد.

افرادی  که به سرد مزاجی مبتلا هستند، باید از مصرف غذاهای سرد، نوشیدنی‌های یخ‌زده و مصرف مواد غذایی تر پرهیز کنند و به جای آن‌ها، از غذاها و نوشیدنی‌های گرم کننده برای بدن استفاده کنند.

این افراد از نظر روانی: افراد دقیق، منظم، شکاک و کمی بدبین، دور اندیش و محاسبه گر، علاقه به شعر و سیاست هستند.

عوارض سردی مزاج کدامند؟

سردی مزاج می‌تواند عوارض گوناگونی را به دنبال داشته باشد که بعضی از آن‌ها عبارتند از:

کاهش انرژی و کم‌ روحی، سرماخوردگی و عفونت‌های مکرر، درد در مفاصل و عضلات

کاهش حساسیت جنسی، پوکی استخوان و کاهش جذب کلسیم، ضعف حافظه و کاهش تمرکز

درد سر و گردن، نشانه‌های بیماری‌های پوستی مانند خشکی، ترک‌ها و آکنه، تهوع، سوء هاضمه و اختلالات گوارشی.

برای درمان سردی مزاج  می از غذاهایی با طبیعت گرم و خشک مانند زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین، انگور، خرما و خشکبارها، مصرف غذاهای داغ و تند، استفاده کرد.

پوشیدن لباس‌های گرم و جلوگیری از تماس مستقیم با هوای سرد و رطوبت مناسب است. انجام ورزش‌هایی که برای بدن گرما و انرژی تولید می‌کنند مانند پیاده‌روی، شنا و دویدن  برای افراد با مزاج سرد خشک مناسب است.

بنابراین، افرادی که سردی مزاج دارند باید با مراجعه به پزشک و مشاوره با متخصص تغذیه، رژیم غذایی خود را تنظیم کنند و از موادی که برای بدنشان مناسب نیستند، اجتناب کنند.

بهترین خوراکی برای رفع سردی مزاج و بدن؟

برای رفع سردی بدن، می‌توانید از خوراکی‌هایی با طبیعت گرم و خشک استفاده کنید. به عنوان مثال، از غذاهایی با ادویه‌هایی چون زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین و همچنین از میوه‌هایی مانند انگور، خرما، آلبالو و یا از خشکبارهایی چون بادام، گردو و پسته استفاده کنید. همچنین می‌توانید سوپ و غذاهای داغ و تند بخورید.

دکتر «جعفر ابوالقاسمی» متخصص طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

 

 

  • گروه خبری :
  • کد خبری : 105648
کلیدواژه